Uvodna sekcija (tematski format)

 • Opis kursa


  Ovaj kurs je namenjen trenerima-edukatorima u oblasti medijske pismenosti. On pruža osnovna znanja i veštine o medijskoj pismenosti i kritičkom mišljenju, neophodne za razumevanje savremenih medija i medijskih sadržaja, kao i za razumevanje, tumačenje i kreiranje poruka i članaka koje primamo i šaljemo putem masovnih medija.

  Kurs sadrži tri vrste materijala: 1) Vodič koji pruža uputstva edukatorima o kombinovanom učenju (blended learning) i radu sa mladima; 2) Kurikulum koji pruža detaljna uputstva o tome kako sprovesti svaku od 20 lekcija o medijskoj pismenosti; i 3) Edukativni materijal koji sadrži 20 lekcija o medijskom obrazovanju.

  Ovih 20 lekcija koriste metodu kombinovanog učenja (blended learning), pristup obrazovanju koji kombinuje onajn edukativne materijale i mogućnosti za onlajn interakciju sa klasičnim predavanjima u učionici. Učesnici će biti upoznati i uvedeni u ključne koncepte u oblasti medija i komunikacija, osnaženi i ohrabreni da zauzmu kritičku, aktivnu ulogu građana i socijalno odgovornu ulogu prema savremenom medijskom pejzažu, i obučeni da proizvode članke na engleskom jeziku dovoljnog kvalitetnih da mogu biti objavljeni. Polaznici če učiti o važnosti i uticaju medija, njihovoj sveprisutnosti, načinu na koji su poruke konstruisane i kako se mogu dekonstruisati, dekodirati i kritički proceniti u pogledu kvaliteta, pouzdanosti, objektivnosti itd., i upućeni da razumeju širi kontekst u kojem mediji funkcionišu i diskurs koji koriste kako bi se obratili korisnicima/primaocima.

  Kurs će obuhvatiti nekoliko većih oblasti medijskog univerzuma, od kojih svaka pokriva niz različitih tema: Vrste medija: Tradicionalni vs. Društvene mreže; različita značenja medijske pismenosti; 5W + 1H – osnovna pravila odgovornog novinarstva (Ko?, Šta?, Kada?, Gde?, Zašto?, plus: Kako?); Pronalaženje negativca – Kako analizirati i kritički čitati medijske poruke?; Svet u 30 minuta: Konstruisanje TV vesti; Reprezentacija i simbolika u medijima; pristransost u medijima; Spin doktori – Šta je medijsko spinovanje?; Lažne vesti i kako ih prepoznati (CRAP test), Moć medija (vrlo kratak pregled masovnih medija, istraživačko novinarstvo i primeri najuticajnijih slučajeva u istoriji medija – afera Watergate, WikiLeaks, Panamski papiri), nekoliko lekcija o stilu i pisanju na engleskom jeziku i kako unaprediti vaše veštine istraživanja, pisanja i objavljivanja. Sve polaznike pozivamo da šalju svoje radove za Transnacionalni omladinski magazin ili TYM.

  Disclaimer

  • Ikonica aktivnosti Datoteka

   Vodič dostupan na linku iznad upoznaće edukatore sa metodologijom kombinovanog učenja i metodologijom rada sa mladima. Vodič služi kao osnovno uputstvo i smernice za vođenje obuke. On pomaže trenerima da osmisle, sprovedu i evaluiraju lekcije o različitim aspektima medijske pismenosti i namenjen je da se koristi u kombinaciji sa Priručnikom o medijskoj pismenosti i Kurikulumom o medijskoj pismenosti koji su takođe kreirani u okviru ovog projekta.


 • Lekcija 1 - Uvod

  Cilj ovog kursa je da pruži uvod u neke osnovne koncepte medijske pismenosti. To podrazumeva razumevanje uloge i moći medija u današnjem svetu, ali i razumevanje načina na koji se medijske poruke konstruišu i, koliko god je to moguće, sticanje veština da ih sami napravite. Kako bismo stekli uvid u medijsku pismenost, detaljnije ćemo obuhvatiti ovih 6 tema:


  Kao što vidite, neke lekcije su informativnije i daju kratko teorijsko objašnjenje osnovnih koncepata, dok su druge praktičnije i orijentisane ka unapređenju pisanja i stila.  LEKCIJA 1 – Uvod
  Ova lekcija upoznaje polaznike sa sadržajem kursa o medijskoj pismenosti, tj. 20 lekcija i metodi kombinovanog učenja. 

  Pogledajte kratak uvodni video o LEKCIJI 1.    • Ikonica aktivnosti Datoteka


   Na gornjem linku možete pristupiti kompletnom sadržaju lekcije.


  • Ikonica aktivnosti Datoteka    Kurikulum na linku iznad sadrži detaljne informacije za edukatore o tome kako organizovati čas u trajanju od 60 minuta. Kurikulum sadrži edukativne metode, detaljan opis aktivnosti i plan sprovođenja lekcije, kao i linkove ka online resursima i dodatnim materijalima za učenje.
 • Lekcija 2 - Mediji i komunikacija


  Lekcija 2 uvodi pojam medija. Učićete o konceptu medija, poreklu i značenju reči, primerima različitih medija, od tradicionalnih do najnovijih, razumećete masovne i globalne medije, i razmatrati ulogu medija u procesu komunikacije.
  Pogledajte kratak uvodni video o LEKCIJI 2.  • Ikonica aktivnosti Stranica

   Pogledajte kratko uvodno predavanje naslovljeno Šta je medijska pismenost? koje objašnjava pojam medijske pismenosti.
    

   Prezentaciju predavanja u Preziju možete pronaći ovde
   Dakle, šta su to  mediji i, tačnije, masovni mediji koji su danas toliko važni?

   Da bismo shvatili ulogu medija, prvo moramo da razumemo ulogu medija u procesu komunikacije. Termin medij potiče od latinske reči medium, što znači nešto između. U procesu komunikacije, mediji su na taj način nešto što posreduje, nešto što prenosi poruke ili povezuje učesnike u komunikaciji.

   Klasičan model komunikacije, kako ga je opisao lingvista ruskog porekla Roman Jakobson, ima dva osnovna činioca: 1) pošiljaoca, odnosno instancu koja šalje poruku, i 2) primaoca, tj. instancu koja prima poruku. Medij je nešto između što povezuje ovo dvoje ili prenosi poruku od pošiljaoca ka primaocu:

  • Ikonica aktivnosti Datoteka

   Na gornjem linku možete pristupiti kompletnom sadržaju lekcije.

  • Ikonica aktivnosti URL

   Ovaj kratki Kahoot kviz sadrži 5 pitanja vezanih za lekciju o komunikaciji i masovnim medijima


  • Ikonica aktivnosti Datoteka   Kurikulum na linku iznad sadrži detaljne informacije za edukatore o tome kako organizovati čas u trajanju od 60 minuta. Kurikulum sadrži edukativne metode, detaljan opis aktivnosti i plan sprovođenja lekcije, kao i linkove ka online resursima i dodatnim materijalima za učenje.

 • Lekcija 3 - Šta je medijska pismenost?

  Ova tema uvodi pojam medijske pismenosti. Učićete o razlici između uskog shvatanja medijske pismenosti kao sposobnosti čitanja i pisanja i šireg shvatanja pismenosti kao posedovanja određenih znanja i veština. Takođe, razmatraćemo konceptu funkcionalne pismenosti i pitanje šta znači biti medijski pismen u današnjem svetu?  Pogledajte kratak uvodni video o LEKCIJI 3.

 • Lekcija 4 - Kritičko čitanje medijskih poruka


  Kritički čitati medijske poruke znači biti svestan ugla iz kog je predstavljena neka priča, vest ili medijski sadržaj, kao i medijskih sredstava i tehnika koje su upotrebljene u izveštavanju.


  Pogledajte kratak uvodni video o LEKCIJI 4.  • Ikonica aktivnosti Stranica   Kritičko čitanje medijskih poruka podrazumeva razmišljanje o uglu, perspektivi iz koje je neka priča ispričana. ilustrovaćemo ovu ideju tako što ćemo pogledati nekoliko različitih medijskih priloga o krizi u Siriji.   Prezi prezentaciju predavanja možete pronaći ovde.  
  • Ikonica aktivnosti Datoteka

   Na gornjem linku možete pristupiti kompletnom sadržaju lekcije.

  • Ikonica aktivnosti Zadatak
   Otvoreno: недеља, 15. октобар 2023, 00:00


   KINA I RUSIJA U POLITICI I MEDIJIMA U SAD

   Zadatak: pažljivo pogledajte ova dva video klipa

     

          
    

   Sada, razmislite i pokušajte da date odgovore na sledeća pitanja u formi nekoliko pasusa (ukupno do 500 reči ili stotinak reči za svako pitanje):

   Ko bi ovde bili "dobri" a ko "loši momci"?

   Ko je od zvaničnika predstavljen, tj. čije su sve izjave date i kakvo mesto oni imaju u vlasti (vodeće, manje bitne figure...)?

   Kako izgledaju snimci iz Rusije i Kine?

   Šta mislite o ukupnoj poziciji-gledištu tvoraca ovih priloga? 

   Da li nam to nešto govori o ukupnom stavu date TV mreže i njene publike/društva kojem se obraća uopšte?  • Ikonica aktivnosti Datoteka   Kurikulum na linku iznad sadrži detaljne informacije za edukatore o tome kako organizovati čas u trajanju od 60 minuta. Kurikulum sadrži edukativne metode, detaljan opis aktivnosti i plan sprovođenja lekcije, kao i linkove ka online resursima i dodatnim materijalima za učenje. 

 • Lekcija 5 - Osnovni principi novinarstva


  Ova lekcija uvodi osnovne pojmove koji ilustruju osnovne novinarske principe.  Pogledajte kratak uvodni video o LEKCIJI 5.

  • Ikonica aktivnosti Stranica

   Predavanje Osnovni principi novinarstva objašnjava osnovne pojmove koje očekujemo da vidimo u svakom dobrom medijskom izveštavanju. Njegova suština je sumirana u principu 5 W i 1 H, što znači da bi vaša informacija trebalo da sadrži odgovore na sledećih 5 pitanja: Ko, Šta, Zašto, Kada i Gde, kao i Kako.


   Prezi prezentaciju predavanja možete naći ovde
      • Ikonica aktivnosti Datoteka

   Na gornjem linku možete pristupiti kompletnom sadržaju lekcije.


  • Ikonica aktivnosti URL

   Igrajte kratak Kahoot kviz o Osnovnim novinarskim principima

   Koristan savet - ako se kolebate oko tačnog odgovora, oslonite se na sliku!

  • Ikonica aktivnosti Datoteka

   Concept, Investigation, To Find, Search, Discover

   Ova prezentacija ukratko predstavlja razvoj odgovornog novinarstva i pruža primere najuticajnijih slučajeva u istoriji istraživačkog novinarstva, kao što su Votergejt skandal, Vikiliks, Panama papiri...  • Ikonica aktivnosti Datoteka   Kurikulum na linku iznad sadrži detaljne informacije za edukatore o tome kako organizovati čas u trajanju od 60 minuta. Kurikulum sadrži edukativne metode, detaljan opis aktivnosti i plan sprovođenja lekcije, kao i linkove ka online resursima i dodatnim materijalima za učenje.

 • Lekcija 6 - Deset novinarskih zapovesti


  U okviru ove teme ponudićemo praktične savete vezane za neke osnovne principe dobrog novinarstva. Zasnovana mahom na zanimljivom blogu Journalistics novinara Džejmsa Portera i druge slične izvore, ona sažima ove elemente u top deset saveta za dobro izveštavanje. Ovih deset praktičnih pravila su: imenujte svoje izvore, budite objektivni, budite višeslojni, budite precizni, ne plagirajte, ne verujte svemu bezrezervno, vodite dobre beleške, ne pišite u maniru romana toka svesti, pronađite svoj glas, nikada ne prestajte da učite i uživate.


  Pogledajte kratak uvodni video o LEKCIJI 6.

  • Ikonica aktivnosti Stranica

   Ovaj kratak video predstavlja 10 bitnih novinarskih pravila odnosno 10 saveta za dobro novinarstvo, prilagoženih sa liste Džeremija Portera sa bloga Journalistics.
   .   Prezi prezentaciju predavanja možete naći ovde
    


  • Ikonica aktivnosti Datoteka

   Na gornjem linku možete pristupiti kompletnom sadržaju lekcije.  • Ikonica aktivnosti Datoteka

   Magnifying, Glass, Lens, Discover, Find, Truth, Explore

   Istraživačko novinarstvo često se određuje kao oblik novinarstva u kom novinari dubinski istražuju jednu temu, kao što su teški zločini, politička korupcija ili lošđe postupanje nekih preduzeća ili kompanija. 


   Organizacije istraživačkih novinara: 

   • IRE (www.ire.org) – uz američke već godinama okuplja i novinare, urednike, predavače i trenere, te studente novinarstva iz celog sveta.
   .
   • Globalna mreža istraživačkih novinara (Global Investigative Journalism Network) osnovana je 2003. godine, a čine je članovi iz svih nacionalnih, regionalnih i kontinentalnih organizacija istraživačkih novinara.  • Ikonica aktivnosti Stranica

   Dodatni izvori i materijal o istraživačkom novinarstvu:

   Internet pruža mnoštvo korisnih, praktičnih i pronicljivih priručnika o istraživačkom novinarstvu, koji sadrže vodič kroz sve korake o tome kako pronaći dobru priču, pratiti je, kako se odnositi prema sagovornicima, odrediti minimalnu i maksimalnu hipotezu itd. 


   10 steps investigative reporting 0 by Methlal Weerasooriya - issuuTen Steps to Investigative Reporting, Lusinda Flison je publikacija na engleskom Međunarodnog novinarskog centra (International Center for Journalists).

   "Proširite razumevanje istraživačkog novinarstva! Nemojte se ograničavati! Istraživačko novinarstvo je više od priča koje razotkrivaju korupciju i kriminalnu aktivnost. Važne i poželjne teme takođe su one koje pokazuju kako sistem (ne) funkcioniše, ili rekonstruišu složene događaje. Reporteri u mnogim novinama otkrivaju da su njihovi čitaoci veoma zainteresovani za to kako stvari rade, šta se dešava, i kako to može uticati na obične ljude." 


    Istraživačko novinarstvo: od BIRN-ovih otkrića do izmišljenih pornića, kratak priručnik o istraživačkom novinarstvu uglednog srpskog istraživačkog novinara Branka Čečena
    ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO, publikacija koju je 2009. godine objavio Fridrih Ebert Štiftung u Sarajevu.

   What is investigative journalism? (Šta je istraživačko novinarstvo). Knjiga i vebsajt Konrad Adenauer fondacije (Africa)       

   "Kada budete pročitali ova poglavlja i uradili vežbe i pročitali dodatni materijal, bićete u stanju da: definišete praksu istraživačkog novinarstva, njegovu misiju i neka osnovna pravila, razmotrite veštine i lične kvalitete potrebne istraživačkim novinarima, pronađete teme i odgovarajuće pristupe za istraživačke priče...