Topic outline

 • Opis kursa

  Onlajn kurs "Medijske veštine za angažovane mlade - kako stvarati zanimjlive medijske sadržaje" je interaktivni, višejezični onlajn Mudl kurs (na srpskom, engleskom i španskom jeziku) koji dopunjuje prethodni kurs o medijskoj pismenosti i korisnicima pruža praktične veštine i znanje potrebno kako bi pisali, kreirali, postavljali i širili medijske poruke u obliku članaka, kratkih videa i Jutjub kanala.

  Vekovima je sposobnost da proizvode štampane i medijske sadržaje pripadala privilegovanoj manjini koja je imala peistup obrazovanju i tehnologiji koja im je to omogućavala. Danas gotovo svako može da objavi gotovo sve u roku od svega nekoliko minuta. Ali, da li je ovo novinarstvo, ili iznošenje gledišta, građanski aktivizam ili uticaj na političke oduke? Ovaj kurs je prvenstveno namenjen onim mladim ljudima i omladinskim radnicima/radnicama koji žele da stvaraju medijski sadržaj kako bi se iskazali, zagovarali svoje stavove, borili za svoje ideje i inspirisali i podsticali na društvenu promenu. Cilj kursa je stoga da ponudi zanimjliv i podsticajan sadržaj kako bi postigao dvostruki učinak: 1) obučio korisnike kako da koriste medije u svrhu aktivizma i društvene promene; i 2) podstakao ih da i sami budu efikasni medijski aktivisti i akteri promene.

  Ove teme su obrađene kroz tri celine. Prva, Imate li stila?, sadrži praktičan vodič kroz stil, kompoziciju pisanih sastava i pravilnu upotrebu koja se nalazi u podlozi bilo kog dobro napisanog teksta. Taj deo pružiće praktične savete kako izbeći tipične stilske i gramatičke greške u pisanju i dati primere osnovnih pravila dobrog stila, kompozicije pisanih sastava i dobrog pisanja. Ova celina će takođe ponuditi uputstva, "trikove" i vežbe o tome kako strukturisati argument, postići jasnoću i jedinstvo u pisanju, biti određen i konkretan, razvijati dopadljiv i elegantan pisani stil itd.

  Druga celina usredsređuje se na sticanje znanja potrebnog za aktivno učešće u novim medijskim oblicima - posebno, kako pisati članke, uključujući neke savete i izvore o istraživačkom, odgovornom novinarstvu i novinarskoj etici, kao i upustvo za pravljenje sopstvenog Jutjub kanala. Ona takođe sadrži i link ka našem redizajniranom Transnacionalnom omladinskom magazinu Transnational Youth Magazine (TYM), gde je moguće čitati, ali isto tako i objaviti, članke o omladinskim pitanjima na engleskom jeziku.

  Najzad, treća celina, Medijski aktivizam mladih, pružiće kratke i inspirativne priče i slučajeve o najuticajnijim novijim primerima omladinskog aktivizma u/kroz medije, kao što su Koni 2012 kampanja, nobelovka Malala Jusafzai ili ekološkinja Greta Tunberg.

  Pohađanje ovog trodelnog kursa omogućiće polaznicima da spoznaju ulogu i mogućnosti savremenih medija i omladinskog aktivizma, kao i da steknu ključne i/ili poboljšaju postojeće veštine pisanja. Ovaj kurs stoga nastoji da učesnike opremi nizom veština koje će im pružiti puno, kreativno i aktivno učešće u današnjem svetu, u kom dominiraju informacije i tehologija.


  • Imate li stila?

   Writing logo vintage style Royalty Free Vector Image

   Prvi deo, Imate li stila? sadrži praktični vodič u veštine dobrog stila, sastavljanja pisanih radova i dobre upotrebe na kojima počiva dobro pisanje. Ovaj deo pruža praktične savete kako izbeći tipične stilske i gramatičke greške i daje primere osnovnih pravila stila, kompozicije i dobrog pisanja. Takođe, nešto detaljnije su pokrivena osnovna pravila kompozivije pisanih sastava i dobre upotrebe jezika u pisanju, aq moći ćete i da testirate Vaše veština pisanja. Kurs je u određenoj meri namenjen poboljšanju stila u pisanju na engleskom jeziku, ali je od koristi i onima koji bi da generalno unaprede svoje pisane veštine.    Predavanje Osnovne odlike dobrog stila sadrži Top 10 osnovnih pravila dobrog pisanja, kao što su: izbegavaj suvišne reči i ponavljanja, koristi konkretan i precizan jezik, posmatraj pasus kao osnovnu jedinicu kompozicije i druge. Kada ih jednom usvojite u potpunosti, ova pravila Vam pomažu da izbegnete mnoge greške u pisanju, koje često prave čak i iskusni autori.
   Prezentaciju predavanja u Preziju možete pronaći ovde.  • Ovladavanje starim i novim medijima: pisanje članaka i otvaranje Jutjub kanala

   Online activism abstract concept vector illustration. internet activism, digital communication, social media posting, information delivery, target audience, hashtag marketing abstract metaphor. Free Vector


   Druga celina fokusira se na sticanje znanja koje je potrebno da biste aktivno učestvovali u starim i novim medijskim formama - konkretno, ona pruža neke dodatne savete o tome kako pisati članke za objavljivanje i kako napraviti sopstveni Jutjub kanal. Ona takođe sadrži i link ka našem redizajniranom Transnational Youth Magazine (TYM), gde možete čitati članke o problemima mladih u Evropi i Americi, ali isto tako i objaviti vaše članke.