Topic outline

 • Opis kursa

  “Napredni kurs medijske pismenosti” je interaktivni, višejezični onlajn Mudl kurs (na srpskom, engleskom i španskom jeziku) koji ima za cilj da kod polaznika poboljša medijsku pismenost i kritičko mišljenje.

  Kurs pruža osnovna znanja i veštine o medijskoj pismenosti i kritičkom mišljenju, potrebna za razumevanje savremenih medija i medijskih sadržaja, kao i za razumevanje i tumačenje poruka koje primamo i šaljemo putem masovnih medija (ne SMS il sl. nego poruka uopšte!). Kao polaznici, upoznaćete se sa i učiti o ključnim konceptima u oblasti medija i komunikacija, i biti osposobljeni da zauzmete kritičku, aktivnu i društveno odgovornu ulogu prema savremenoj medijskoj stvarnosti. Učićete o značaju i uticaju medija, njihovoj opšteprisutnosti, o načinu na koji su oni konstruisani i kako mogu biti dekonstruisani, dekodirani i kritički razmotreni u pogledu njihovog kvaliteta, pouzdanosti, objektivnosti itd. Nastojaćemo da razumemo i obuhvatimo širi kontekst u kom mediji funkcionišu i diskurs koji oni koriste da bi se obratili i bili ubedljivi svojim korisnicima/primaocima...

  Ovaj kurs pokriva nekoliko krupnih oblasti medijskog univerzuma, od kojih svaka sadrži niz različitih tema: Tipovi medija: tradicionalni nasuprot društvenim; Medijska pismenost i novi humanizam kao novi koncepti UNESCO-a; različita shvatanja pojma medijska pismenost; 5W+1H - osnovna pravila dobrog novinarstva (Ko?, Gde? Šta?, Kada?, Kako? i Zašto?); Pronađite uljeza - kako analizirati medijske poruke; Svet u 30 minuta: pravljenje TV dnevnika; Predstavljanje i simbolizam u medijima; Pristranost u medijima; Šta je "medijsko spinovanje"? Lažne vesti i kako ih prepoznati  (CRAP test), Moć medija (vrlo kratak pregled istorije masovnih medija, novinarstva i primera najuticajnijih medijskih slučajeva poput Votergejt skandala, Vikiliksa, Panama papira...)


  • Stari i novi mediji, medijska pismenost i "novi humanizam"

   Prva nedelja sadrži osnovne pojmove o medijskoj pismenosti i pravilima pisanja. Definisaćemo termine mediji i pismenost, govoriti o izmenjenoj ulozi pismenosti u današnjem promenljivom tehnološkom svetu, čitati ključnu Deklaraciju o medijskom obrazovanju. Takođe, diskutovaćemo o nekim osnovnim pravilima pisanja, vežbati njihovu primenu i testirati naše veštine pisanja. 


   LEKCIJA 1 - Šta je medijska pismenost?


  • Nađite uljeza – kako analizirati i kritički čitati medijske poruke?

   Druga nedelja posvećena je oruđima i primerima koji Vam omogućavaju da kritički pristupite medijskim porukama. Svaka vest i medijski prilog imaju određeni ugao ili tačku gledišta iz koje se pripoveda ili govori. Kritičko čitanje medijskih poruka znači biti svestan i razmišljati kritički o ovom specifičnom uglu iz kog je neka priča ispričana, kao i o različitim strategijama koje mediji koriste kako bi bili što uverljiviji i ubedljiviji.

   Drugim rečima, ova tema uvešće Vas u pitanja kao što su predstavljanje i simbolika u medijima, pristrasnost i predrasude u medijima, medijsko "spinovanje" tj. izvrtanje činjenica ili iskrivljenje pogleda i perspektiva putem posebnih medijskih strategija.

  • Osnovna pravila novinarstva

   Treća i četvrta nedelja sadrže pregled nekih osnovnih principa dobrog, odnosno odgovornog novinarstva. Na engleskom jeziku to su tzv. "5 Ws and 1H", odnosno na srpskom - ko, šta, gde, kada, kako i zašto?, i predstavljaju osnovne principe novinarstva. To znači da Vaša informacija treba da sadrži odgovore na ovih 6 pitanja.

   Ovaj deo kursa takođe sadrži informacije i dodatne izvore i linkove o fenomenu lažnih vesti, o tome kako pronaći pouzdane izvore informacija i istraživati temu, kao i neke praktične, uvodne napomene o osnovnim pravilima pisanja i vežbe i kvizove napravljene da Vam pomognu da utvrdite i poboljšate Vaš pisani stil.