Capture.JPG

Onlajn kurs "Medijske veštine za angažovane mlade - kako stvarati zanimjlive medijske sadržaje" je interaktivni, višejezični onlajn Mudl kurs (na srpskom, engleskom i španskom jeziku) koji dopunjuje prethodni kurs o medijskoj pismenosti i korisnicima pruža praktične veštine i znanje potrebno kako bi pisali, kreirali, postavljali i širili medijske poruke u obliku članaka, kratkih videa i Jutjub kanala.

Vekovima je sposobnost da proizvode štampane i medijske sadržaje pripadala privilegovanoj manjini koja je imala peistup obrazovanju i tehnologiji koja im je to omogućavala. Danas gotovo svako može da objavi gotovo sve u roku od svega nekoliko minuta. Ali, da li je ovo novinarstvo, ili iznošenje gledišta, građanski aktivizam ili uticaj na političke oduke? Ovaj kurs je prvenstveno namenjen onim mladim ljudima i omladinskim radnicima/radnicama koji žele da stvaraju medijski sadržaj kako bi se iskazali, zagovarali svoje stavove, borili za svoje ideje i inspirisali i podsticali na društvenu promenu. Cilj kursa je stoga da ponudi zanimjliv i podsticajan sadržaj kako bi postigao dvostruki učinak: 1) obučio korisnike kako da koriste medije u svrhu aktivizma i društvene promene; i 2) podstakao ih da i sami budu efikasni medijski aktivisti i akteri promene.

Ove teme su obrađene kroz tri celine. Prva, Imate li stila?, sadrži praktičan vodič kroz stil, kompoziciju pisanih sastava i pravilnu upotrebu koja se nalazi u podlozi bilo kog dobro napisanog teksta. Taj deo pružiće praktične savete kako izbeći tipične stilske i gramatičke greške u pisanju i dati primere osnovnih pravila dobrog stila, kompozicije pisanih sastava i dobrog pisanja. Ova celina će takođe ponuditi uputstva, "trikove" i vežbe o tome kako strukturisati argument, postići jasnoću i jedinstvo u pisanju, biti određen i konkretan, razvijati dopadljiv i elegantan pisani stil itd.

Druga celina usredsređuje se na sticanje znanja potrebnog za aktivno učešće u novim medijskim oblicima - posebno, kako pisati članke, uključujući neke savete i izvore o istraživačkom, odgovornom novinarstvu i novinarskoj etici, kao i upustvo za pravljenje sopstvenog Jutjub kanala. Ona takođe sadrži i link ka našem redizajniranom Transnacionalnom omladinskom magazinu Transnational Youth Magazine (TYM), gde je moguće čitati, ali isto tako i objaviti, članke o omladinskim pitanjima na engleskom jeziku.

Najzad, treća celina o Omladinskom medijskom aktivizmu pružiće kratke i inspirativne priče i slučajeve o najuticajnijim novijim primerima omladinskog aktivizma u/kroz medije, kao što su Koni 2012 kampanja, nobelovka Malala Jusafzai ili ekološkinja Greta Tunberg.

Pohađanje ovog trodelnog kursa omogućiće polaznicima da spoznaju ulogu i mogućnosti savremenih medija i omladinskog aktivizma, kao i da steknu ključne i/ili poboljšaju postojeće veštine pisanja. Ovaj kurs stoga nastoji da učesnike opremi nizom veština koje će im pružiti puno, kreativno i aktivno učešće u današnjem svetu, u kom dominiraju informacije i tehologija.